Haematococus algi ve Astaksantin

Astaxantin: Haematococus pluvialis , Astaksantin pigmenti üreten yesil bir alg olmakta ve %0,2 ile % 2 arasında ketokarotenoit üretmektedir. Astaksantin, mikroalglerden elde edilen ve yüksek ticari degere sahip olan, güçlü antioksidan özelliginden ötürü insan saglıgı üzerine olumlu etkileri bulunan bir karotenoittir.
Günümüzde Astaksantin üretiminde bilinen en zengin mikrobiyal kaynak Haematococcus mikro algi olmaktadır. Söz konusu pigment; tropikal süs balıklarının renklerinin korunmasında, kümes hayvanlarının yumurta sarılarının renklendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca son zamanlarda insan metabolizmasındaki yararlı etkilerinden dolayı besin takviyesi ve antioksidan olarak da kullanımı giderek yaygınlasmaktadır. FDA tarafından Haematococcus alglerinden elde edilen Astaksantin pigmenti içeren gıdaların toksikolojik etkileri olmadıgı için insan beslenmesinde kullanımları kabul görmüstür. Söz konusu mikroalgin vejetatif evresinde iki adet kamçı ile hareketli oldugu, ortam kosulları bozuldugunda ise kalın hücre duvarına sahip aplanosporlar olusturarak yogun bir sekilde astaksantin pigmentini biriktirdigi tespit edilmistir. Haematococcus’tan astaksantin üretimi, bazı sistemlerde tek bir reaktörde üretilebilirse de genelde üretim iki asamalı gerçeklestirilmektedir.
ilk olarak vejetatif hücreler laboratuvar kosullarında düsük ısık siddetinde
kültüre alınmakta ve belirli bir hücre yogunluga ulasan vejetatif hücreler dıs
ortamda tübüler reaktörler ya da havuzlarda yüksek ısık siddeti altında
astaksantin biriktirmesi saglanmaktadır. Daha sonra kültür ortamından
çıkartılan kültürlerde astaksantin birikimini tetiklemek amacı ile hücreler stres altına (azot ya da fosfor çıkarımı, yüksek ısık uygulaması gibi) sokulmaktadır.
Astaksantin dogal olarak Alglerden üretilmesinin yanında Phaffia rhodozyma
(Xanthophyllomyces dendrorhous) adı verilen bir maya tarafından da
üretilmektedir. Ancak elde edilen pigment Haematococus pluvialis ‘in ürettigi
pigmente göre daha düsük düzeyde kalmaktadır (7).

Diger Karotenoitlere göre Astaksantin pigmentinin avantajları ve saglık üzerin etkileri: daha stabil ve antioksidan özelliginin digerlerine göre daha fazla olması, (-Karoten’e göre 10 kez, a- tokoferol’e göre 500 kez daha yüksektir), kana daha çabuk karısması, Alzeimer ve Parkinson hastalıklarının iyilestirilmesinde kullanılması, antikanserojenik olması ile özetlenebilir.Fareler üzerinde yapılan çalısmalarda Astaksantin’nin herhangi bir toksikolojik etkisinin olmadıgı, aksine farelerde kolon ve üriner sistemlerinde meydana gelen kanserleri engelledigi tespit edilmistir (7 – 10).

The URI to TrackBack this entry is: https://aliselim66.wordpress.com/2010/04/30/haematococus-algi-ve-astaksantin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: