Yem Kutusu Üzerindeki Bilgilerden Yemin Kalitesi Anlaşılır mı?

Yem kutuları üzerindeki bilgiler bazen kafa karıştırıcıdır. Bazı bilgiler doğru olsa da yanıltma olasılığı mevcuttur. Mesela yemin analizinde Kül oranının fazla olduğunu izleyen üretici , kolaylıkla kutu üzerindeki bilgide kül miktarını yazmayarak konudan kaçabilmektedir. Çünkü bir yemde Kül genel olarak balıkların kemiklerinden , kabuklardan veya kemik unundan gelir. Diğer bir ifade ile yemde kalsiyum miktarı istenenden fazla demektir. Kalsiyum miktarının yüksek olması balıklarda bazı yan etkilere neden olabilir. Bunun yanında Kelp ve spirulina fazla oranda kullanılırsa yemdeki kalsium oranıda artabilir. Ayrıca kalsiyum oranın biraz fazlalığı  balığa zarar vermesede  su kalitesinin erken bozulmasına da bir etkendir. Bu kısa açıklamadan amacımız her konuda menfi veya yararlı yönleri her yönden irdelemeden yapılan yemlerin tam olarak istenen yararı sağlayamayabileceği ve bazı ters etkilerinin olabileceğinin bilinmesidir.

Ayrıca üretimde bazı aldatmalar olduğuda izlenebilmektedir. Örneğin yem içersindeki spirulina olduğu belirtilen bir yemde , üretici daha ucuz olan bir kuru otu yeşill rengi vermesi için kullanabilmektedir. Ayrıca yeşil gıda boyasıda kullanılabilmektedir. Hatta yemin şekli ve rengini benzeterek içeriği konusunda hiç özen gösterilmeden üretilen yüzlerce yem olduğunu ne yazık ki Dünyanın pek çok ülkesinde izleyebilmekteyiz.

Ayrıca bazı aldatmalarıda görülebilmektedir. Örneğin üretici yem içerisinde karides ve yengeç bulunduğunu yem kutusu üzerinde yazabilir. Ama bazı üreticiler bu canlıların kullanılmayan ve çöpe gidecek kısımlarını yeme katarak bunu yapmaktadırşar. Bir çok yem için %25 doğru malzeme kullanılıyorsada , piyasada pek çok yemde % 50 den fazla çok ucuz malzeme kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu gibi aldatmacalardan bir çok kullanıcı ne yazık ki habersizdir. Örneğin yem içerisinde karides olduğunu belirten bir çok yemde , kullanılan materyal karideslerin çöp olarak atılacak baş ve kabuk kısımları olmaktadır. Bir çok yemde de kullanılan balık  ise genel olarak fabrikalarda etleri alınmış balıklardan arta kalan  kalıntılar olmaktadır. Halbuki kalitel bir yem için balık , karides ve yengeç gibi katkıların vücütlarının kafa ve deri gibi artıkları değil , taze ve tüm olarak kullanılması ile elde edilmiş olması yemin en kaliteli düzeyde olmasını sağlar.

Pablo Tepoot /NLS Fishfood

The URI to TrackBack this entry is: https://aliselim66.wordpress.com/2010/10/22/yem-kutusu-uzerindeki-bilgilerden-yemin-kalitesi-anlasilir-mi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: