Gemma Balık yemi diğerlerinden çok farklı

Daha önceki yazılarımda Kültür balıkçılığı için 5 kıtada 19 fabrikasıyla yem üretimi yapan Skretting firması hakkında fikir sahibi olmuştuk. Şimdilerde ise Skretting , ” Balığınıza en iyisini verin ”sloganıyla GEMMA Balık yemlerini üreterek piyasaya sunmuştur. Benim Gemmaya ilgim ise akvaryumcuda görüp ,internet sitesine ulaşmam ve forumlarına  üye olarak ilk 100 kişi için verilecek yem kampanyasına başvuru yaparak olmuştur. Daha sonrasında yemler elime geçince bunları kullanarak balıklarımdaki değişiklikleri 2 hafta içerisinde gözlemlemiştim. Bu arada bu yemlerin içeriklerini ve üretilme süreçlerini hakkında araştırmalar yapıyordum. Daha önce Dünyada sükse yapmış yemleri kullanarak, araştırdığım gibi. Şimdi Skretting ve Gemma yetkilileri ile yaptığım mülakatı siz hobicilerin istifadesine sunuyorum.

Şirket ve firma hakkında bilgi sahibi olduktan sonra Gemma balık yemleri üzerine yoğunlaşalım.

Yemler elime ulaştığında dikkatimi çeken SAS (Sphere-izer Aglomerulation System) yöntemi ile üretilmiştir ibaresi oldu. Daha sonrasında bu  üretim sistemi hakkında araştırma yapmama rağmen Türkçe bilgiye rastlamadım.Yurtdışı kaynaklarda ise bu teknolojinin yeni olduğunu sınırlı sayıda üreticinin buna sahip olduğu kanaatine vardım. Bu ekstrüzyon yöntemine soğuk ekstrüzyon da deniliyor. Soğuk ekstrüzyona neden gerek olduğuna klasik ektrüzyon yöntemi ve dezavantajlarını söyleyerek başlayalım.

Yem formülüzasyonuna giren hammadeler klasik extrüzyonla yüksek ısı (120 c) ve yüksek basınç altında işlem gördüğünden proteinlerin denatürazasyonu , nişastaların jelatizasyonu gibi gıdaların bağ yapıları bozulmasıyla yeni kompleks bileşikler meydana geliyor. Denatüre olan proteinlerin de sindirimi zorlaşıyor. Buna bağlı olarakta balıklarda sindirim problemlerine bağlı olarak barsak rahatsızlıkları ve buna müteakip balık hastalıkları ve ölümlere neden olduğunu sanıyorum. Malawi ve tanganyika cichldlerinde yemlere bağlı Bloat’ın kaynağının yapısı bozularak sindirimi güçleşen unsurlara bağlıyorum. Ayrıca yem içeriği spirulina, krill ,karides unu ,balık unu, kelp, H.pluvalis gibi ne kadar geniş , ne kadar kaliteli hammaddelerden oluşmuşsa oluşsun bunlar granul yem elde etmek için klasik extrüzyon işleme yöntemine maruz kaldıkların sindirilebilirliği azalıyor. Hastalıkların yanında hazmedilebilirlik azaldığından balıklar yemden de tam faydalanamıyorlar. Üstelik ekstruzyonda yem bileşimine %15-20 nişasta koyma zorunluluğunuzda var.

SAS (Sphere-izer Aglomerulation System) yani soğuk ektrüzyonda ise yem içeriğine giren  hammaddeler düşük sıcaklık (40 c) ve basınçta işlem gördüğünden , üstelik çok az nişasta kullanmayı gerektirdiğinden dolayı , yapısı bozulmayan içeriğin sindirilebilirliği artmaktadır. O yüzden bu yöntemle işlenen gıdalardan  gerektiği gibi faydalanılmaktadır.

Şimdi de mülakatımızdaki sorular ve cevaplarıyla durumu anlayalım.

Sayın,Ali Selim bey

Göndermiş olduğunuz soruların cevapları aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. Umarız tatmin edici cevaplar olmuştur.

Gemma soğuk ekstrüzyon ile üretim yapan tek üreticimidir ?

Evet.Şuana kadar soğuk ekstirizyon yöntemini kullanan skreting firmasıdır.

Yem bileşimine giren hammadelerin seçiminde nelere dikkat edilmektedir ?

Doğallığına ve birinci sınıf hammadde olmasına dikkat edilmektedir.

Yem kutusu üzerinde yazan besin analizlerinden hobici ne anlamalıdır ?

Cevap:Öncelikle hobici gemma ürünlerinin üzerinde yazan besin değerlerinin bire bir aynı olduğunu bilmelidir.Protein gemma yemlerinde diğer yemlere göre daha yüksek orandadır.Bu bir çok hobici için yanlış bilinen bir kanıya da cevap niteliğinde dir.Özellikle otçul beslendiği söylenen balıklar için yüksek proteinin sorun olduğu yazılır bilinir.Ama bu doğru olmamakla birlikte her canlı için protein vazgeçilmez bir besindir.Şöyleki yıllardır Türk hobicisi otçul balıkları için yüksek spirulinalı veya algli yem önerilir.Fakat çok basit bir araştırma yaptığınız taktirde spirulinada protein oranı %70’lere varmaktadır.Peki o zaman yüksek protein neden bu balıklara zarar vermez?Aslında dediğimiz gibi her canlı için protein çok önemlidir.Söz konusu olan bu proteinin balık tarafından kolay sindirilip sindirilmemesidir.gemma yemlerde kullandığı SAS teknolojisi ve diğer özel üretim teknikleri sayesinde balık bunu kolaylıkla sindirir.Bu doğrultuda hobici besin değerlerinden çıkartacağı en önemli sonuç protein değerinin yüksekliği ve bunun balık tarafından sindirilebildiğidir.Protein üretim aşamasındaki hammadde bileşenlerinin en pahalı kısmını oluşturmaktadır.Buda yemin maliyetine yansımaktadır.gemma iyi bir üretim tekniği ve kaliteli hammaddeleri her zaman tercih eder.

Yem teknolojisi ve kalitenize oranla fiyatlarınız diğer üreticilere oranla çok uygundur. Bu fiyat avantajı hobici açısından ”ucuz yem” (kalitesiz yem) olarak algınabilirmi ?

Cevap:gemma olarak en baştan beri  ‘kaliteli yem,uygun fiyat’ söylemimiz ana prensibimizdir.Değişen dünya ekonomisi ve global pazar firmaların kaliteli ürünü uygun fiyata tüketici ile buluşturması gerekliliğini doğurmuştur.Çok basit bir örnek vermek gerekirse 10 yıl önceki beyaz eşya fiyatları ile şimdi  ki beyaz eşya fiyatlarını karşılaştırdığınızda ya da 10 yıl önceki cep telefonu ya da diz üstü bilgisayar fiyatlarını şimdiki fiyatlarla karşılaştırdığınızda ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.Gelişen üretim teknolojisi daha az insan gücü ile üretime olanak sağlamaktadır.Buda daha az hata ve daha düşük maliyetleri beraberinde getirmektedir.gemma olarak bizde gelişmiş teknolojimizden kaynaklanan fiyat avantajımızı ve tercih ettiğimiz düşük kar marjını siz değerli hobicilere yansıtmaktan gurur duyuyoruz.Aksine ucuz yem kalitesizdir algısını yıkıp bunun yerine kaliteyi uygun fiyata tüketiciye ulaştıran gemma algısının siz değerli tüketicilerde oluşacağını düşünüyoruz.

Şu an 9 çeşit Gemma yemin olduğunu görüyoruz.Cichlid, Tropical , Discus yemlerinin GranulGreen ibareli yemleride var. Granul Greenlerin farkı nedir ? Spirulina oranları ne kadardır ?

Cevap:Granulgreen de spirulina ve 4 ayrı alg ile bitkisel beslenen balıklar için kolay sindirebilir  ve bağışıklı sistemini güçlendirici özelliği ile diğer gemma çeşitlerinden ayrılmaktadır.Spirulina oranı %20 ile %25 arasındadır.

Balıklar granul yemlerden mi yoksa pul yemlerden mi en çok faydayı görürler.? Pul yemin granul yeme göre artıları ve eksileri nelerdir ?

Cevap:Her iki yemden de fayda görür.Buna en çok şu veya bu yemden fayda görür demek olanaksızdır.Granul yemde kullanılan nişasta oranı pul yemde daha fazladır.Buda protein değerinde granul yemin daha zengin içerikli ve değerlerinin daha yüksek olmasına sebep olur.Üretim teknolojileri farklı olmakla beraber her yemin balık türlerine göre faydası ayrıdır.

Gemmanın pul yemleri olacakmıdır ? Pul yemde ileri teknoljiler nelerdir? Hangi teknolojiyi tercih edeceksiniz ?

Cevap:Evet gemma’nın 2011 Ocak ayı itibari ile pul ve pond yemleri de raflarda ki yerini alacaktır.Pul yemin üretim teknolojisi granul yeme oranla farklı bir teknolocidir.Tabi ki gemma en son teknoloji ver ar-ge yatırımları sayesinde yüksek kaliteli pel ve pond yem üretecektir.

İyi çalışmalar dileriz… Gemma ekibi

The URI to TrackBack this entry is: https://aliselim66.wordpress.com/2010/12/10/gemma-balik-yemi-digerlerinden-cok-farkli/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 YorumYorum bırakın

  1. Selamlar;
    Bu firma türkiyede faaliyete geçmiş ama bu yemi hiçbiryerde bulamadım.İstanbulda olduğum halde ! Bayilerindende alamayacağıma göre napabilirim ?

    • İstanbul ve Ordudan Gemma yemleri bulamayan iki hobiciden de mail ve yorum aldım. Bloğumu takip edenler yemleri piyasada bulup , bir an önce balıklarında kullanmak istiyorlar diye yetkililere ileteyim.

  2. Vallahi bu firmayı taktir ediyorum.Bizim milletimizde küçüklükten beri turkler bişey yapamaz bak gervur nasıl icad ediyor kanısından bir türlü kurtulamadık ama inşaallah artık bu düşünceden kopacağız…!Bu yemii eminönü piyasasına yayabilirseniz oradaki firmalarla anlaşılabilirse yerli üretim yem satışında büyük bir devrim olur…!benm türk duruken nie elin gevuruna gitsin ki param?!Biran önce piyasaya sürün de bizde alalım türk malı (MADE IN TURKEY) yemlerimizi. =)

    • bu yemler her ne kadar izmirde üretilsede türk üretici tarafından satılsada firma sahibi yabancıdır ayrıca balıklarım bu yemi beğenmiyor granül yemleri kötü üretim sonucu kül oranı yüksek bir yem olmuş ama jbl sera tetra ve tropical e diyecek yok

      • Kül oranını kötü üretim artırmaz. Aksine yemlerde maliyeti ve kaliteyi yükselten , kaliteli balık unu olan ”LT balık ununun” kullanımı neticesinde kül oranı artar.
        Balıklarınızı alışık olduğu yemden yeni yeme alıştıramamak sizin becerinizdir. Tıpkı nokta,virgül kullanmamak , ”Türk” ün T’sini büyük harfle yazmamak gibi.
        ”Tropical” gbi yabancı kelimere gösterdiğiniz hassasiyeti Türkçemizede göstermek boynunuzun borcudur.


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: