Balıklarda Probiyotik Kullanımı , Probiyotik Balık yemi

Uzun zamandır siteme konu eklemiyordum. Çünkü şevkim kırılmıştı. Kaynak gösterilmeden yazdıklarım alınıp ,kopyalanıyordu. Sitelerinden reklam geliri elde edenler , haram yediklerinin farkında değillerdi. Onların kazandıkları haksız bir şöhretti…

Öyle şeyler vardır ki canlı hastalanmadan bağışıklığı sağlar ve canlıya dışardan gelecek tehditlere karşı canlıyı savunur.  Bu kazanım dışardan takviye alınaraktan yapılabilir. Sağlıklı ve  gürbüz balıklar için her ne kadar vitamin takviyeli yemlerde kullansak , probiyotiklerin ayrı bir önemi var. Prebiyotik Balık yemleri  konusuna Prebiyotik nedir diyerekten başlayalım .

Gatesoupe probiyotikleri “Sağlığı geliştirmek amacı ile mikrobiyal hücrelerin sindirim sistemine girebilecek ve canlı kalabilecek şekilde düzenlenmesi” olarak tanımlamıştır.

Balığın ekosisteminde bulunan mikroorganizmalar temelde faydalı ve zararlı olmak üzere iki grupta incelenir. Sağlıklı bir konakçıda bu iki grup denge halinde olup, faydalı mikroorganizmalar baskın florayı oluşturmaktadır. Mide-bağırsak sisteminde bulunan ve faydalı olarak nitelendirilen bu bakterilerin, yemlerin sindirimine, vitamin üretimine ve zararlı mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, bağırsak florasını düzenleyerek konakçı sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan mikroorganizmalar “Probiyotik“ olarak tanımlanmaktadır.

Patojenik bakterinin neden olabileceği hastalıklar probiyotik kullanımı ile önlenebilir veya azaltılabilir ki, bu balığı çok daha dayanıklı kılar. Probiyotiklerin besin veya vitamin sağlayarak balıkta direkt olarak büyümeyi teşvik ettiği kabul edilir. Ayrıca deneysel olarak probiyotiklerin balık büyümesini artırdığı da gözlenmiştir

 

 

Bakteriyel hastalıklar balık kuluçkahanelerindeki ölüm nedenlerinin başlıcaları olarak görülmektedir. Bakteriyel hastalıkları önlemek ve yem dönüşümünü artırmak için geniş spekturumlu antibiyotikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu antibiyotiklerin çiftlik hayvanlarında yoğun olarak kullanımı, antibiyotiklerin dokularda birikmesine ve bağırsaktaki faydalı mikrobiyal populasyonun azalması gibi normal bağırsak florasının dengesinin bozulmasına, antibiyotiklere dirençli bakteri generasyonlarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu tür direnç, diğer türlere de geçebilmekte, mevcut genomun değişimine yol açmakta ya da plazmidler veya bakteriyofajlar aracılığıyla genetik materyalin hücreler arası transferine neden olmaktadır.

Bu özet bilgileri kavradıktan sonra tam dosyalara bu linklerden ulaşabilirsiniz.



http://www.mikrobiyoloji.org/pdf/702040601.pdf

 

 

 

The URI to TrackBack this entry is: https://aliselim66.wordpress.com/2011/03/02/baliklarda-probiyotik-kullanimi-probiyotik-balik-yemi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: