Afrikadan gelecek balıklarım

Bu sayfayı afrikadan gelcek balıklarımın tanıtımını yapmak için tasarlıyorum. Nasip olursa akvaryumumu ve balıkların resimlerini buradan tanıtacağım. Burada (wild caught) F-0 balıkların akvaryuma adaptasyonu konusu hakkında bilgi ve tecrübelerimi paylaşacağım.

N.Zafer’in tavsiyesi üzerine  akvaryumumu büyütme kararı aldım. Antrede akvaryum için ayırmış olduğum yere uygun olacak şekilde demir profilden üçlü set yaptırdım. Akvaryumun boyutları 135*55*40h şeklinde oldu. Bunu setin ortasındaki kısma koydum. En üst kata daha sonra bir akvaryum daha yaptıracağım. Eski akvaryumuda en alt kata koyup , buraya balık koymazsam eğer su dinlendirme tankı olarak kullanacağım.

Eski ikili demir profildeki akvaryum suyunu yeni akvaryumuma taşıdım.Çünkü eski ve oturmuş su yeni gelcek balıklar için çok kıymetliydi. Yeni akvaryumu taş ve kayalar hariç kurmuş oldum .Bu akvaryumada önceki akvaryumuma bağlı olan bakteri kültürü oluşmuş Tetratecex700 dış filtremi bağladım ,her ne kadar yetmesede akvaryuma. Isıtıcının sağlam ve kaliteli olması adına Eheimjager 200 watt kullandım.Boyu akvaryumun yüksekliğiyle aynı olduğu için  çapraz konumlandırdım İçerisine hava taşlarını koyarak bolca havalandırıyorum. Geçen senelerden kalan dört tane T.murago’yuda içine koydum. Böylelikle yeni gelcek balıklar için tüm sistemin kontrolü ve hazırlığını yapmış olacaktım.

Şimdi balıkların tedarik sürecindeyim. Kimden alacağımı da söyleyim. Piyasanın iki güvenilir insanından tabiki. Biri Ankarada olan Afrikadan ithalatları gerçekleştiren Yozgatlı Necmettin abiden yada Stadlın bayisi ve son zamanlarda Afrikaya ilgisinden dolayı Kayseri Tomarzalı Lütfullah abiden olacak.

N.Zaferin Akvaryumun yüksekliğini 40 cm gibi düşük  yaptırmamı tavsiye etmesi , floresans yardımıyla yosunlaşmanın daha iyi  olacağını vaadetmesiydi. Bu ve buna benzer konuları ”Necozafer merak edilenleri cevaplıyor” ve ”F0 balık adaptasyonu ” konu başlıklarında bulabileceksiniz. Şimdi kaya,taş düzeni yapılmamış akvaryum ve  3lü setimi sizlere sunuyorum, balıklar gelmeden önce yapılacak diğer hazırlıkları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Taşlarıda öbek öbek olacak şekilde 4 guruba ayırdım ve akvaryuma yerleştirdim. İlerde balıklar için daha kullanışlı olsun diye ekleme yada düzenlemelerde yapabilirim.Son haliyle bu resimdeki gibi oldu. Akvaryumu gösteren ışıklarmış. Işıkları açınca akvaryum sevgim yeniden tavan yaptı diyebilirim.

Şimdi yani Temmuz ayı itibariyle pHmetremde gelmiş durumda. Çokca merak ettiğim 20 kilo mercan kumu 300 litrelik akvaryumun Phını ne kadar yaptığıydı. Tabi kumları eklemeden Phmetrem olmadığı için pH’ı ölçmemiştim. Haydi şimdi mercan kumuyla elde ettiğim sabit pH’mı söyleyeyim. Tam 8,80 Ph çıktı. Ph ile ilgili gözlemlerimi bir konu başlığında sizlerle paylaşacağım.

Şimdi Tarih 6 Eylül 2010 , akvaryumu kurup bloğumda bilgileri sizlerle paylaşalı tam  altıbuçuk ay geçmiş. Bu yazıyı kaleme aldığımda,  6-7 ay önce afrikadan sadece Necozafer balık alabiliyordu. Afrikadan Necoya gelmesini beklediğimiz redrainbowların gönderilmedi.  Mayıs ayında LD akvaryum Lütfullah abi’de ilk afrika ithalatlarını gerçekleştirmiş  oldu. Bu yüzden ‘Afrikadan gelecek balıklarım ‘  konu başlığı süksesini kaybetmiş oldu sanki  🙂 Önemli olan akvryumda seyrine doyamacağınız balıklara sahip olmak değilmi .

Dedemin,oğlum Hamit Aslan’ı ilk kez ve en acil bir şekilde görmek istemesinden dolayı  rotayı memlekete çevirdim ve dönüş yolum Kayseri LD akvaryumdan geçecek şekilde niyetlendim. Ve gün oldu eşim ve çocuğumla kendimi Lütfullah abinin mekanında buldum. Fotoğrafta görüldüğü üzere beni dükkanda Ömer karşıladı. Ömeri bilirsiniz RedRain Ömer. Sağolsun balıkları seçmede yardımcı oldu. Resimde görülen diğer çalışan kardeşimde Salih. Malesef Lütfullah abinin işinin çıkmasından dolayı  fotoğraflayamadık , birdahaki sefere artık.

2 senedir internet ve telefonlarla görüştüğüm  Lütfullah abi ve LD ailesiyle tanışıp , kaynaştım.  Kendimi mekanda çok rahat hissettim ,daha önce hiçbir akvaryumcuda hissetmediğim gibi.  Kendilerinin duruşları ve insaniyetlerinden olsa gerek, hissetiğim şudur ki  insanı tedirgin eden  kurt esnaf tavrı yada tutarsızl davranışları mevcut değil. Tropheus yada başka balık alacaksanız bir Kayseri gezisi yapmanızı tavsiye ederim.  Kendilerine kendi sayfamdan teşekkür ediyorum. Akvaryum  Hobiciliğinde böyle bir ithalatçı ve akvaryumcuya sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Cichlidenstadl firmasının bayiliğinin doğru insanlarda olmasıda çok isabetli olmuş. Akıllara reklam  yaptığım gelebilir ama durum böyle ,  gerisini siz değerlendirin.

Neyse mekandaki balıklardan Kasakalawe ,Kalambo ve meşhur Redrainbowa benzeyen Tropheus Katato’ larda karar kıldım.  15 nüfuslu bir Tropheus Katoto red dorsal kolonisine sahip oldum.  Gerçektende 15 ve üzeri sayıda  tropheus , akvaryumu şenlendiriyor.  Çocuk parkında oyanayan 3-5 çocukdan ziyade , çocuklarla  dolu bir oyun parkı gibi şenlenecekti akvaryumum.

Evime ulaşıp poşetteki balıkları iki kovaya ayırdım. Hava motoruyla  havalandırmaya başladım.Sonra  pH’ı ölçtüm  7,80 çıktı. Benim akvaryumun PH’ı ise 8,80 di. 4 saat süreyle akvaryumdan hortumla kovaya damlayan suyla suya adaptasyon tamamlanmış oldu. 1 birim Ph değişikliğinin  4 saat süreye yayılması  sonucunda balıklarda olumsuzluk görülmedi. Pratik olarak Phmetre de olmasaydı bu sürede su adaptasyonu yapılabilirdi.

Balıkları akvaryuma eklemeden önce bir kaç kare makro çekim yapabildim. Katotoların yüzgeçlerindeki renkler görülmeye değer. Yeni taşlar ve taş dizaynımla işte Tropheus moori Katatolar (red dorsal katoto)

Sırt yüzgeçindeki mavilik ve kırmızılıkları muhteşem ,ancak bu kadar fotoğraflayabildim.

En yakın zamanda balıklara form kazandırıp ,tekrar fotoğraflayacağım. Afrikadan gelen katatolar  Sera flora, OSi spirulina Flake , Tropical sp.super forte , Tetra provegetable pul yemleri yiyorlar. Granul yemide denemek için azıcık attım. 1 mm granul yemi ağızlarına alıp atıyorlar.Granul yeme alıştıracağım. Dondurulmuş Cyclop-eeze tedarik edip , troplara haftada iki kez  vermeyi planlıyorum.

—————————

Tarih 15 ocak 2011

Balıklar bana geleli  4 ay oldu.Sizlere yeni çektiğim fotoğraflarıda göstereyim.Bu arada 15 gün önce ilk yavrularınıda verdi anaçlar.Artemia ile birlikte Gemma yemlerde öğünlere girdi. Şimdi biraz resim galerisine bakalım.


Yayımlanmış on 14/02/2010 at 21:37  Afrikadan gelecek balıklarım için yorumlar kapalı